Waterhardheid van de Koivijver: dit moet je er over weten (KH/GH)

5 reacties

koivijver - waterhardheid

Over waterhardheid in de Koi bestaan nogal wat misverstanden. Want waarom is het belangrijk om dit te meten ? En wat moet je eigenlijk precies meten ?

In dit artikel lees je exact waarom waterhardheid belangrijk is en welke waarde er toe doen.

kh-waarde-koivijver

KH-waarde

De eerste waterwaarde die te maken heeft met de waterhardheid is KH. KH is de afkorting van het Duitse woord Karbonathärte in het Nederlands: carbonaat hardheid.

De carbonaat hardheid staat voor de totale hoeveelheid carbonaten en bicarbonaten in het water. Hoe hoger de KH-waarde hoe meer carbonaten en bicarbonaten er aanwezig zijn.

De KH-waarde geeft de alkaliteit van het water aan. De alkaliteit (en dus de KH) geeft aan hoeveel invloed het toevoegen van zuur heeft op de pH-waarde.

Om uit te leggen hoe dit werkt, nemen we water met een pH-waarde van 7. Dit water bestaat uit één deel zuur en één deel basisch. Als we nu 100 delen basisch toevoegen zal de de ratio dus 101 delen basisch tegen 1 deel zuur zijn. Hierdoor zal de pH-waarde boven de 9 uitkomen.

Als we echter uitgaan van 1000 delen zuur en 1000 delen basisch (pH-waarde van 7), dan heeft het toevoegen van 100 delen basisch een ander effect. De ratio is dan 1100 tegen 1000 waardoor de pH slechts zal stijgen naar 7,04.

De KH-waarde geeft informatie over het aantal basisch deeltjes in het water. Een hogere kH-waarde zorgt er dus voor dat de pH-waarde minder snel beïnvloed wordt door zuur.

Dit is positief, omdat pH-schommelingen en lage pH-waardes gevaarlijk zijn voor de Koi!

gh-waarde-koivijver

GH-waarde

De KH-waarde wordt ook wel de tijdelijke hardheid genoemd, omdat deze afhankelijk is van de hoeveelheid CO2 in het water.

GH wordt de totale waterhardheid genoemd. Dit betekend echter niet dat de GH-waarde de KH-waarde bevat, GH meet namelijk geen carbonaten.

GH meet de totale hoeveelheid calcium, magnesium ijzer, koper en andere stoffen die slechts in kleine hoeveelheden in het water voorkomen en verder niet relevant zijn in dit verhaal.

Voor de gezondheid van het leefmilieu is GH echter wel belangrijk. Zo hebben planten en andere organisme in het water voldoende calcium en magnesium nodig.

En ook bij het toedienen van medicijnen is de GH-waarde belangrijk, omdat de werking hiervan afhankelijk kan zijn van de GH-waarde (en de dosering dus moet worden aangepast).

Maar ook voor de kleuren van de Koi is GH belangrijk. Met name het wit van de Koi kan positief beïnvloed worden door goede GH-waardes.

Conclusie

Het is dus belangrijk de waterhardheid te meten en dan met name de KH-waarde omdat deze enorm belangrijk is met betrekking tot de pH-waarde.

Zeker in een periode met veel regen (regenwater is zeer “zacht”) of als het kraanwater in jouw regio zacht of juist heel hard is, is het belangrijk deze waardes goed in de gaten te houden.

Op http://zacht-water.nl/ kun je de hardheid van het water in jouw regio checken.

Meer over KH, GH en het meten hiervan + wat te doen als het te laag of juist te hoog is, lees je in het Koi Handboek. Daarnaast lees je daar natuurlijk ook alles over alle andere waterwaardes die relevant zijn voor een gezonde Koivijver!

Wil jij een Koivijver vol gezonde, goed uitziende Koi die rondzwemmen in glashelder water ?

stap-voor-stap een modelspoorbaan bouwen

In mijn e-boek lees je alles dat je nodig hebt, om vandaag te beginnen met het bouwen van jouw droom Koi Vijver!

Lees meer >>

Vond je dit artikel nuttig ? laat even een reactie achter:

5 Reacties op Waterhardheid van de Koivijver: dit moet je er over weten (KH/GH)